Ingegroeide haren

Ingegroeide haren zijn haartjes die in de verkeerde richting naar "binnen" groeien. Dit gebeurt na het scheren, of na een andere haarverwijderingsmethode, zoals waxen. Tijdens het scheren worden de haren gekortwiekt en wanneer ze terug beginnen groeien, doen ze dit naar binnen toe, in een soort hoek of lus. Je lichaam reageert op dit binnendringende haar alsof het een vreemd voorwerp is, zoals een splinter, en zal beginnen vechten en ontsteken om het naar buiten geduwd te krijgen. Hierdoor krijg je een rode, jeukende en/of pijnlijke plek, die soms ook op een puistje kan lijken. Een echte huidontsteking is dit nog niet, maar eens je plaatsjes met ingegroeide haren en geïrriteerde poriën hebt, zijn deze wel heel vatbaar voor een echte infectie met de stafylokokbacterie.
 
Ingegroeide haren zijn dus een rechtstreeks gevolg van je te ontharen en kunnen overal op het lichaam en gezicht voorkomen. Je kan ingegroeide haren krijgen in je hals of op je kaaklijn, maar ook in je oksels, liezen, genitale zone of op je benen. Sommige mensen hebben genetisch meer aanleg om ingegroeide haren te krijgen dan andere, maar iedereen kan wel bepaalde verzorgende maatregelen ondernemen om ze zo goed mogelijk te voorkomen.

Knijp of pruts niet aan ingegroeide haren! Als, en alleen als, je de "lus" of hoek van het ingegroeide haar kan zien met je blote oog, kan je een naald steriliseren en voorzichtig proberen achter de lus in te komen, om zo het uiteinde van het ingroeiende haar uit je huid te trekken, zodat het terug in de juiste richting staat. Trek het haar niet volledig uit en prik ook niet met de naald in je huid.

Een goede scheermethode en -hygiëne kunnen ervoor zorgen dat je ingegroeide haren zo goed mogelijk kan voorkomen. Hieronder geven je enkele leidraden mee. Je zal zien dat het ingrediënt "salicylzuur" een rol in sommige stappen speelt. Dit is een exfoliant (een "peelend" ingrediënt) dat ook voor mensen die last hebben van acne handig is, omdat het de poriën zuivert. 

  • Scheer nooit droog. Reinig je huid voor je scheert, zodat je huid proper is, zonder overtollig talg, make-up, zweet of andere doorheen de dag opgebouwde vuiltjes. Je kan je gezicht wassen met een mild reinigingsproduct, maar ook met een product dat salicylzuur bevat. Hierdoor worden de haren zachter, de poriën uitgezuiverd en worden de haren ook al iets "opgetild".
  • Breng na het reinigen een beschermend product aan. Dit kan scheerschuim of –gel zijn, maar ook verzorgende bodycrème of –lotion. Punt is dat deze producten de huid soepel en beschermd houden. Ga voor parfumvrije producten, want geurende ingrediënten kunnen voor irritatie zorgen.
  • Gebruik een zuiver scheermes. Indien je geen wegwerpmesjes gebruikt, kan je je scheermes steriliseren met alcoholtissues of andere desinfectiedoekjes.
  • In de richting van de haargroei scheren zorgt voor minder tractie op het haar. Scheer met zachte en korte bewegingen.
  • Spoel alles af met water eens je klaar bent.
  • Nu, to aftershave or not to aftershave? Je huid heeft verzorging en bescherming nodig na het scheren, maar aftershave bevat vaak parfum en andere irriterende ingrediënten, zoals ethanol, die vrij agressief zijn. Scheren is op zich al een soort "peeling" of scrub, dus je huid heeft vooral verzorging nodig.
  • Was je huid opnieuw met een milde reiniger (of een reiniger met salicylzuur) na het afspoelen. Zo is alles zuiver en heb je "het werk" van een ontsmettende aftershave gedaan, zonder de irritatie.
  • Smeer je huid na het scheren in met een lotion of crème! Dit voedt en herstelt de huid na de kleine aanslag dat ontharen wel degelijk is. Zo heb je minder kans op jeuk, droge plekken, roodheid, irritatie én ingegroeide haren.

Indien je momenteel met ingegroeide haren zit, is een langere periode niet scheren (om en beide 30 dagen) de beste behandeling om alles te laten kalmeren. We beseffen dat dit echter geen evidentie is, zeker voor mannen die omwille van professionele redenen hun baard kort moeten houden. Kalmerende  en producten die de poriën zuiveren kunnen helpen om de huid te laten herstellen. Vaak zijn dit producten die mensen met ontstoken acne ook gebruiken. Vraag raad aan je apotheker! Er bestaan verschillende reinigingsproducten en kalmerende gels, met actieve ingrediënten, die de poriën helpen zuiveren en kalmeren.